Evde Nasıl Daha Verimli Ders Çalışabiliriz?
İnsanlar nasıl daha verimli ders çalışabileceğini ilkokula başladığı zamandan itibaren, yani 6 yaşından beridir düşünmüştür elbette. Nasıl ders çalışılabileceği konusu insanların kafalarında genellikle hep soru işareti bırakan konulardan birisidir. Gelin birlikte birkaç yöntem ile nasıl daha verimli olabilecekleri konusunda tartışalım.
Zamanımızı İyi Ayarlamak
Şüphesiz ki ders çalışma verimliliği denildiği zaman akla ilk gelen kavramlardan biri zamanımızı doğru şekillerde kullanmaktır. Zamanımızı ayarlarken günlük rutinlerimizi göz önünde bulundurarak gereken her aktiviteye gerektiği kadar vakit ayırmalıyız ki ders çalışabileceğimiz bir zaman dilimi olsun. Hayatımızı düzene sokarak plan yaptığımız zaman bize daha çok vakit kalacağı için verimliliğimizin arttığını fark edeceksiniz.
Kendinize uygun süreler ile ders çalışma molaları vermelisiniz. Mesela 30 dakika çalışıyor iseniz 10 dakika mola vermeniz ideal bir süre olabilir. Bu benim şahsi görüşüm. Ancak siz kendinize en uygun zaman dilimlerini ayarlayın ve bu şekilde hareket edin. Ancak ders çalıştıktan sonra molalarda dersten uzaklaşarak dikkatinizi dağıtacak aktiviteler ile uğraşmamanızı tavsiye ederim. Çünkü verdiğiniz aralarda dikkat dağıtacak işler yaptığınız takdirde, derse oturduğunuz esnada dikkatinizin dağılarak tüm konsantrasyonunuzun bozulduğunu anlayacaksınız.
Benim tavsiyem verilen bu molalarda telefona bakmamanız gerektiğidir. Kişinin ister istemez de olsa telefon aracılığı ile dikkati çabuk dağılabiliyor. Bu da bizde anlama güçlüğü gibi birtakım sorunlar çıktığını gösteriyor. Zamanımızı doğru kullanmaya yönelirken telefonlarımızı da hesaba katıp yapmalıyız planlarımızı. Çünkü telefonlarımız biz farkında olmasak bile dikkatimizi dağıtır ve bu da bizim hem ders çalışma verimliliğini düşürür hem de zamanımızı boşa harcamamıza neden olur.
Verimli Olacağımız Çalışma Yöntemini Seçmeliyiz
Bazı insanlar okuyarak daha iyi anlar bazıları ise yazarak daha iyi anlar. Kimi zaman saatlerce ders çalışırız fakat bu çalışmanın ardından hiçbir şeyin aklımızda kalmadığını görürüz. Bunun nedeni çoğunlukla çalışma yöntemimizden kaynaklanır. Kimi insanlar okuyarak çalıştığı zaman çok daha iyi çalıştığını fark eder. Kimileri ise yazarak. Siz de hangi çalışma yönteminin size daha uygun olduğunu bulup çalışma planlarınızı böyle yapmalısınız. Bu sayede boşa vakit öldürmeden işinizi daha hızlı bir biçimde halledebilirsiniz.
Her insanın anlama kapasitesi farklı olduğundan dolayı çalışmalarımıza bu açıdan bakarak yön vermeli ve doğru çalışma yöntemimizi bulanda kadar yılmadan bulmayı denemeliyiz.
En Uygun Ortamı Seçin
Çalışma ortamınız da mutlaka çalışma verimliliğinizi etkiler. Bazı insanlar sessiz sedasız, çıt çıkmayacak alanlarda çalışmayı sever, bazıları ise kalabalık ortamlarda. Burada da yine en çok verim aldığınız yöntemi seçmeniz gerekir tıpkı çalışma şeklinde olduğu gibi. Odanızın herhangi bir köşesini, nerede çalışmaktan keyif alıp rahat hissediyor iseniz orayı çalışma odanız yapabilirsiniz. Gerek masa üzerinde, gerek ise dilediğiniz şekilde ders çalışır iseniz motivasyonunuz ve konsantrasyonunuz artarak bu verimliliğinizin daha da üst seviyelere çıktığını kolayca gözlemleyebileceksiniz.
Planlı Çalışın
Planlı çalışmaya da tıpkı zamanımızı doğru kullanmaya yöneldiğimiz gibi bakmalıyız. Planlı çalışmamız önemli ölçüde ders çalışma isteğimizi arttırır. Dağınık bir şekilde çalıştığımız zaman ders çalışma isteğimiz gider. Eğer ders çalışma isteğimiz varsa bile bu istek kaybolabilir. Bu yüzden ders çalışmaya başlamadan önce olacakları göz önünde bulundurarak buna göre kararlar vermeli ve buna göre planlarımızı yapıp buna göre yapılan planlara uymalıyız.
Planlarımızı günlük, haftalık ve aylık olarak yapabiliriz. Çalışacağımız herhangi bir dersin konularını birkaç hafta önceden liste halinde çıkarır ve bu plana uyarsak verimimizin önemli ölçüde arttığını görürüz. Ancak konuları son haftaya, son günlere bırakır isek bu konular birike birike bir yığın haline gelir. Konu yığını oluştuğu zaman da bizi strese sokarak motivasyonumuzu düşürür. Bu da dolayısı ile ders çalışma verimliliğimizi minimum seviyeye getirir. Konularımızı dediğim gibi 2-3 hafta önceden planlarsak; hangi konuyu hangi gün çalışmamız gerektiğini ayarlarsak, o yapılan plana uyarsak hiçbir şekilde konu yığını ve birikimi olmaz. Bu da bizim konuları erkenden bitirmemizi ve daha da çok zamanımız kalmasını sağlar.
Konu Tekrarı
Bizim için gereken tüm planları yaptık, zamanımızı iyi bir şekilde ayarladık, çalışma yöntemimizi ve ortamımızı da düzgünce ayarladık. Derslerimize de bu plana göre çalıştıktan sonra konu tekrarı yapmamız gerekir.
- 2 yıl önce
- Blog